„Ako se novi sporazum ne zaključi, imamo veoma lošu budućnost…“
Stotine barova i restorana na Majorci suočeno je sa potencijalnim zatvaranjem nakon sezone koja je opisana kao najgora od pandemije, prenosi Dejli mejl.
Apel je stigao iz udruženja vlasnika restorana PIMEM-Restauracion, koje objašnjava da njihovo poslovanje sada uništavaju tri faktora – nedostatak kvalifikovanog osoblja, rast troškova zaposlenih i pad prodaje. Predsednik udruženja Sezar Amable kaže da je povećanje troškova putovanja, posebno avio karata i smeštaja, takođe pogodilo sektor.
Prosečan boravak turista je skraćen i budžet im je ograničen, što je stvorilo najmanje profitabilnu sezonu u poslednjih nekoliko godina – prenosi njegove reči britanski tabloid.
Majorka je takođe videla nekoliko protesta protiv masovnog turizma ovog leta, kao odgovor na nedostatak smeštaja za lokalno stanovništvo, nedostatak mogućnosti zapošljavanja i visoke troškove života.
Restorani sada zahtevaju izradu sopstvenog ugovora, koji bi imao drugačije uslove od hotelijera. Prema kolektivnom ugovoru iz 2018. godine troškovi osoblja su povećani za 25,3 odsto, dok su jelovnici u istom periodu poskupeli za 10 odsto.
Tvrde da je povećanje plata neprihvatljivo za sektor, koji je ove sezone zabeležio pad prometa od 20 odsto u odnosu na prošlu. Amable kaže da je ogromna razlika između hotela i restorana, iako ističe da je „veoma dobro što hoteli podižu cene koliko hoće“.
On upozorava da će pad prihoda od sezone vjerovatno rezultirati prevremenim zatvaranjem restorana u turističkim sredinama.
Ako se ne zaključi novi sporazum, imamo veoma lošu budućnost. Tražili smo sopstveni dogovor poslednjih 15 godina, ali ništa se nije desilo. Situacija se samo pogoršavala – rekao je Amable za Dejli mejl.
Prema podacima španske agencije INE, do kraja juna u zemlji je zabeleženo 42,5 miliona međunarodnih posetilaca, uz povećanje od 12 odsto samo u junu, što je rekordna godina za turizam.